معرفی رقم جدید برنج ستایش، جهت کشت در مناطق سرد و معتدل سرد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

مربی، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد، سازمان تحقیقات آموزش

چکیده

با توجه به کوتاه بودن طول دوره رشد در مناطق سرد، و دیررسی، ورس شدید، ریزش دانه، و عملکرد پایین ارقام محلی برنج، دستیابی به رقم جدید پرمحصول کمی و کیفی و سازگار و پایدار در مناطق سردسیر اهمیت می‌یابد. رقم جدید برنج ستایش (لاین 53 ؛(HURI 353) با شجره SZARVASI 70/SHIMOKITA/UNGGI در طی سال‌های 98-1387 و از طریق انتخاب مستقیم براساس صفات مطلوب زراعی گزینش، ارزیابی و معرفی شد. این لاین در طول تمامی آزمایشات مقایسه عملکرد همواره جزو لاین‌های برتر بود. همچنین این لاین با بروز عملکرد برتر نسبت به شاهد چمپای محلی (با متوسط عملکرد 2/4 تن در هکتار) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد واقع در چم‌خانی و دیگر مناطق مانند چیتاب، پاتاوه، سررود جنوبی، سررود شمالی و حومه یاسوج ، و با ویژگی‌های متحمل به سرما، زودرسی، مقاوم به ورس و بیماری بلاست و پوسیدگی طوقه به عنوان یکی از لاین‌های امیدبخش وارد آزمایشات سازگاری گردید. براساس نتایج تجزیه واریانس مرکب آزمایشات سازگاری و پایداری در مناطق چیتاب، پاتاوه، سررود جنوبی، سررود شمالی و حومه یاسوج ، لاین 53 با متوسط عملکرد 33/7 تن در هکتار رتبه اول را در بین تمامی لاین‌های مورد بررسی به خود اختصاص داد. لاین 53 با دارا بودن عملکرد بالا، بالاترین پایداری عملکرد در مناطق مورد بررسی و ویژگی‌های کمی و کیفی بسیار مناسب دانه، در سال 1400 به عنوان رقم ستایش به جامعه کشاورزی معرفی شد.

کلیدواژه‌ها


Anonymous. 2021. Agricultural statistics of 2021, first volume: Crops. The Ministry of Jihad-e-Agricultural Publications, Planning and Economic Deputy, Bureau of Statistics and Information Technology. 93 pp
Eberhart, S.A., and Russel, W.A. 1966. Stability parameters for comparing varieties, Crop Science, 6: 36-40.
FAO. 2022. “FAOSTAT database.” Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy. Available: http://faostat.fao.org/site/339/default. Aspx.
Farshadfar, E. 1989. Application of quantitative genetics in plant breeding. Volume II. Razi University of Kermanshah Publications. 381 Pp.
Finlay, K.W., and Wilkinson, G. M. 1963. The analysis of adaptation in the plant breeding programs. Australian Journal of Agricultural Research, 14: 742-754.
Francis, T.R., and Kannenberg, L.W. 1978. Yield stability studies in short-season maize. 1. A descriptive method for grouping genotypes. Canadian Journal of Plant Science, 58: 1029- 1034.
Ge, X.J., Xing, Y.Z., Xu, C.G., and He, Y.Q. 2005. QTL analysis of cooked rice grain elongation, volume expansion and water absorption using a recombinant inbred population. Journal of Plant Breeding, 124: 121 - 126.
Gravois, K.A., Moldenhaur, A.K., and Rohman, P.C. 1991. Genetic and genotypic X environment effects for rouph rice and head rice yield. Crop Science, 907-991.
Honarnejad, R., Dorosti, H., Mohammadsalehi, M., and Tarang, A. 2007. Assessment of stability and adaptability in rice varieties in different environmental conditions. Journal of Plant Seed, 4 (13): 32-42. (In Persian).
IRRI, 1998. The Twenty-Sixth International Rice Blast Nursery. International Rice Research Notes (IRRN): 31 January.
IRRI, 2013.A standard evaluation system for rice (5th Ed.). Philippines: IRRI.
IRRI, 2019. The State of Food Security and Nutrition Rice in the World. https://www.irri.org.
Kaur, N., Dhawan, M., Sharma, I., and Pati, P. K. 2016. Interdependency of reactive oxygen species generating and scavenging system in salt sensitive and salt tolerant cultivars of rice. BMC plant biology, 16(1): 131-142.
Khush, G.S. 2005. What it will take to feed 5.0 billion rice consumers in 2030. Plant Molecular Biology, 59: 1-6.
Lin, C.S., and Binns, M. R. 1988. A method of analysing cultivar x location x year expriments a new stability parameter. Theoretical and Applied Genetics, 76: 425-430.
Mohtashami, R. 2013. Investigation of genotype × environment interaction and adaptation of cold tolerant rice cultivars in Yasuj. Agricultural Education and Extension Research Organization. Final research project report, 19 Pp. (In Persian with English Summary).
Mohtashami, R., and Roozbehi, F. 2010. Study and comparison of the performance of cold tolerant rice lines. Kohgiluyeh and Boyerahmad Agricultural Research Center. Agricultural Education and Extension Research Organization. Final research project report, 15 Pp. (In Persian with English Summary).
Mohtashami, R., Chakr alhosseini, M.R., Keshavarz, K., Salahi, A., Roozbehi, F., Hosseini Chaleshtari, M., and Allahgholipour, M. 2021. The new variety of Setayesh rice, produced from the international cold tolerant rice gene bank. Kohgiluyeh and Boyerahmad Agricultural Research Center. Agricultural Education and Extension Research Organization. Final research project report, 45 Pp. (In Persian).
Moore, K.J., and Dixon, P.H. 2015. Analysis of combined experiments revisited. Agronomy Journal, 107: 763–771.
Rahim Soroush, H.R., Eshraghi, A., Mohammadsalehi, M., Nahvi, M., and Allahgholipour, M. 2006. Introduction of a new variety of rice with high yield and good quality (Kadous). Seed and Plant Journal, 22 (4): 559-564 (In Persian).
Roemer, T. 1917. Sin die ertragsreichen sorten ertragssicherer. DLG-Mitt 32: 87-89.
SAS Institute. 2013. The SAS System for Windows. Release 9.4, SAS Inst., Cary, NC. USA.
Shukla, G.H. 1972. Some statistical aspects of partitioning genotype- environment components of variability. Heredity, 29: 245-237.
Tariku, S., Lakew, T., Bitew, M., and Asfaw, M. 2013. Genotype by environment interaction and grain yield stability analysis of rice (Oryza sativa L.) genotypes evaluated in north western Ethiopia. Net Journal of Agriculture Science, 1 (1): 10-16.
Wricke, G. 1962. Uber eine methode zur refassung der okologischen streubretite in feldversuchen. Flazenzuecht, 47: 92-96.
Yea Jong, D. 1995. Inheritance of some agronomic characters to cold tolerance under cold water treatment in rice. Korean Jornal of Crop Science, 40 (4): 473-480.