ارزیابی عملکرد کمی و کیفی در نتاج حاصل از تلاقی بین طالبی و خربزه

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

2 مربی پژوهش در بخش تحقیقات کشت گلخانه ای، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

3 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات علوم زراعی-باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و

چکیده

به‌منظور ارزیابی عملکرد و اجزاء عملکرد جمعیت پیشرفته حاصل از انجام تلاقی و گزینش دوره‌ای در دو جمعیت پایه طالبی سمسوری و خربزه سوسکی زرد و مقایسه آن با دو رقم طالبی (سمسوری و شاه‌آبادی) و دو رقم خربزه (سوسکی زرد و جاجو) در سه منطقه ورامین، اصفهان و گلستان، پژوهشی دوساله (1398-1397) با استفاده از طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تأثیر منطقه بر صفات عملکرد، تعداد میوه و درصد مواد جامد محلول میوه در سطح یک درصد معنی‌دار بود. برهمکنش ژنوتیپ و مکان بر صفات تعداد میوه و ضایعات میوه در سطح یک درصد ازنظر آماری معنی‌دار بود. تجزیه مرکب داده‌ها نشان داد عملکرد و تعداد میوه در بوته در جمعیت دو رگ به ترتیب برابر 20/16 تن در هکتار و 34/2 عدد بود که با عملکرد و تعداد میوه در بوته طالبی سمسوری (32/15 تن و 07/2 عدد) تفاوت معنی‌داری نداشت. درصد ضایعات میوه میوه دو رگ تولیدشده پس از 6 و 9 روز نگهداری به ترتیب 3/3 و 5/10 درصد بود که به‌طور معنی‌دار کمتر از درصد ضایعات میوه طالبی‌ سمسوری و شاه‌آبادی و همچنین خربزه جاجو بود. دو رگ حاصل از تلاقی طالبی و خربزه، ازنظر ویژگی‌های مهمی مثل عملکرد و تعداد میوه با جمعیت‌هایی مثل طالبی سمسوری برابری می‌کند و حتی در برخی از صفات مثل درصد مواد جامد محلول (58/10) از آن برتر است بنابراین می‌تواند پس از آزمایش‌های تکمیلی به‌عنوان یک رقم معرفی شود.

کلیدواژه‌ها


Arabsalmani, K., Jalali, A.H., and Jafari, P. 2018. Effect of salinity stress on yield and yield components of three Iranian cantaloupe masses. Journal of Horticultural Science, 32: 429-438. (In Persian).
Aragão, F.A.S.D., Nunes, G.H.D.S., and Queiróz, M.A.D. 2015. Genotype x environment interaction of melon families based on fruit quality traits. Crop Breeding and Applied Biotechnology, 15:79-86.
Bagheriyan, S., Karimi, H.R., and Esmaelizadeh, M. 2015. Evaluation of genetic relationships among melon genotypes based on morphological markers. International Journal of Vegetable Science, 21:36-52.
Ban, D., Goreta, S., and Borosic, B. 2006. Plant spacing and cultivar affect melon growth and yield components. Scientia Horticulturae, 109: 238-243.
Bett‐Garber, K.L., Lamikanra, O., Lester, G.E., Ingram, D.A., and Watson, M.A. 2005. Influence of soil type and storage conditions on sensory qualities of fresh‐cut cantaloupe (Cucumis melo). Journal of the Science of Food and Agriculture, 85:825-830.
Deakin, J.R., Bohn, G.W., and Whitaker, T.W. 1971. Interspecific hybridization in Cucumis. Economic Botany, 25: 195-211.
FAO (Food and Agriculture Organization). 2019. FAOSTAT, Retrieved January 17, 2018, from http://faostat.fao.org/site/291/default.aspx.
Feyzian, E., Dehghani, H., Rezai, A.M., and Javaran, M.J. 2009. Diallel cross analysis for maturity and yield-related traits in melon (Cucumis melo L.). Euphytica, 168:215-223.
Jha, S.N., and Matsuoka, T. 2002. Surface stiffness and density of eggplant during storage. Journal of Food Engineering, 54:23-26.
Kerje, T., and Grum, M. 2000. The origin of melon, Cucumis melo: a review of the literature. Acta Horticulturae, 510:37–44.
Kultur, F., Harrison, H.C., Staub, J.E., and Palta, J.P. 2001. Spacing and genotype effects on fruit sugar concentration and yield of muskmelon. HortScience, 36: 274–278.
Kyriacou, M.C., Leskovar, D.I., Colla, G., and Rouphael, Y. 2018. Watermelon and melon fruit quality: The genotypic and agro-environmental factors implicated. Scientia Horticulturae, 234:393-408.
Lamikanra, O., and Richard, O.A. 2002. Effect of storage on some volatile aroma compounds in fresh-cut cantaloupe melon. Journal of agricultural and food chemistry, 50:4043-4047.
Lester, G. 1988. Comparisons of' Honey Dew' and netted muskmelon fruit tissues in relation to storage life. HortScience, 23:180-182.
Lima, P.S., Rodrigues, V.L.P., de Medeiros, J.F., de Aquino, B.F., and da Silva, J. 2007. Yield and quality of melon fruits as a response to the application of nitrogen and potassium doses. Revista Caatinga, 20:43-49.
Liu, L., Kakihara, F., and Kato, M. 2004. Characterization of six varieties of Cucumis melo L. based on morphological and physiological characters, including shelf-life of fruit. Euphytica, 135:305-313.
Luan, F., Sheng, Y., Wang, Y., and Staub, J.E. 2010. Performance of melon hybrids derived from parents of diverse geographic origins. Euphytica, 173: 1-16.
Manohar, S.H., and Murthy, H.N. 2012. Estimation of phenotypic divergence in a collection of Cucumis melo, including shelf-life of fruit. Scientia horticulturae, 148:74-82.
Mohammadi, R., Dehghani, H., Karimzadeh, G., Dane, F., and Akrami, M. 2014. Study on relationships between yield and its components in Iranian cantaloupe genotypes. Iranian Journal of Horticulture, 1: 1-10. (In Persian).
Naroui Rad, M.R., Allahdoo, M., Fanaei, H.R. 2010. Study of some yield traits relationship in melon (Cucumis melo L.) germplasm gene bank of Iran by correlation and factor analysis. Trakia Journal Science, 8(1): 27-32.
Pouyesh, A., Lotfi, M., Ramshini, H., Karami, E., Shamsitabar, A., and Armiyoun, E. 2017. Genetic analysis of yield and fruit traits in cantaloupe cultivars. Plant breeding, 136:569-577.
Seymour, G.B., and McGlasson, W.B. 1993. Melon. In Seymour, G.B., Taylor, J.E. and Tucker, G.A. Biochemistry of Fruit Ripening. Chapman and Hall, London, UK, 273–290.
Soltani, F., Akashi, Y., Kashi, A., Zamani, Z., Mostofi, Y., and Kato, K. 2010. Characterization of Iranian melon landraces of Cucumis melo L. Groups Flexuosus and Dudaim by analysis of morphological characters and random amplified polymorphic DNA. Breeding Science, 60:34-45.
Tijskens, L.M., Dos-Santos, N., Jowkar, M.M., Obando-Ulloa, J.M., Moreno, E., Schouten, R.E., Monforte, A.J., and Fernández-Trujillo, J.P. 2009. Postharvest firmness behavior of near-isogenic lines of melon. Postharvest biology and technology, 51:320-326.
Vashisht, V.K., Guresh, S., Tarsem, L., and Gaikwad, A.K. 2010. Combining ability for yield and yield attributing traits in musk melon (Cucumis melo L.). Crop Improvement, 37:36-40.