نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، د انشگاه زنجان
2 دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت، مدیر جهاد کشاورزی اسلامشهر
چکیده
کلیدواژهها
مقد مه
مصرف متعاد ل و به هنگام کود ها تاثیر قابل توجهی د ر افزایش عملکرد و بهبود کیفیت محصولات مختلف د ارد . مصرف بلند مد ت و غیر اصولی کود های شیمیایی باعث تخریب تد ریجی کیفیت خاک، کاهش ارزش کیفی محصول، بهم زد ن تعاد ل طبیعی اکوسیستم و گسترش آلود Aگی های زیست محیطی می شود (راستین، 1384). استفاد ه از کود های آلی و مصرف آنها هنگام نیاز گیاه د ر مراحل مختلف رشد می تواند به رفع این مشکلات کمک کند . گیاهان قاد رند از اسید های آمینه به عنوان منبع نیتروژن استفاد ه کنند (El-Naggar و همکاران، 2009). د ر مناطق سرد و یا د ارای فقر نیتروژن، اسید های آمینه به عنوان منبع مهمی از نیتروژن مطرح هستند (Owen و Jones، 2001). این ترکیبات د ر وضعیت آزاد همچون ذرات بارد ار عمل کرد ه و وقتی وارد سلول های گیاهی می شوند ، به واسطه خلوص بالا وارد فرآیند های متابولیکی می شوند (Thornton و Robinson، 2005). تاثیر کاربرد اسید های آمینه به عنوان تنظیم کنند ه های رشد د ر گیاهان توسط پژوهشگران مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است و د ر بیشتر موارد تاثیر مثبت محلولپاشی با اسید های آمینه بر مقد ار عملکرد گزارش شد ه است (Liu و همکاران، 2008؛ Hassanpanah و همکاران، 2008، Gamborg، 1970). د ر پزوهشی Owen و Jones (2001) گزارش کرد ند که نقش اسید های آمینه د ر تامین نیتروژن گیاه د ر مزارعی که فعالیت های میکروبی آن کم است، قابل توجه می باشد . همچنین این ترکیبات می توانند به عنوان تنظیم کنند ه های رشد ، فعالیت های متابولیکی گیاه را تحت تاثیر قرار د اد ه و مقد ار محصولات حاصل از این فعالیت ها را تغییر د هند . اسید های آمینه روی جذب نیتروژن از خاک تاثیر گذاشته و باعث کاهش (Muhammad، 2001)و یا افزایش (Liu و همکاران، 2007) آن میشوند . این ترکیبات، همچنین روی فعالیت آنزیم های موثر د ر جذب و به کارگیری نیتروژن د ر گیاه تاثیر گذاشته و منجر به افزایش مقد ار پروتئین د ر گیاه می شوند (Chen و Gao، 2002؛ Muhammad، 2001). توجه به جذب اسید های آمینه د ر گیاهان به علت وجود مسائلی مانند افزایش تنشهای محیطی د ر کشت محصولات کشاورزی (Vitousek و همکاران، 1997)، پایین بود ن کارایی مصرف کود های نیتروژنی و همچنین نقش مهمی که اسید های آمینه د ر مناطق مختلف از جمله مناطق فقیر از نیتروژن د ارند (Persson و N¨asholm، 2003)، د ر حال افزایش است.
جو از جمله محصولاتی است که به منظور تغذیه د ام، تولید مالت و الکل صنعتی و همچنین به مقد ار اند ک جهت تغذیه انسان کشت می شود . کشت جو برای تغذیه د ام د ر استان تهران از گسترد گی بیشتری برخورد ار بود ه و به طور گسترد ه ای د ر جیره غذایی انواع د ام های شیرد ه مورد استفاد ه قرار می گیرد (قربانی، 1388). ارزش تغذیه ای د انه جو تحت تاثیر عواملی چون نوع رقم، شرایط اقلیمی و حاصلخیزی خاک قرار می گیرد . لیکن، به طور کلی به عنوان منبع متعاد لی از پروتئین، نشاسته (انرژی) و فیبر شناخته می شود . بالا بود ن مقد ار پروتئین د ر ارقامی از جو که برای تغذیه د ام بکار می روند از اهمیت بیشتری برخورد ار است (Park، 1988). بنابراین، بکارگیری روش هایی که ارزش غذایی و د ر راس آن مقد ار پروتئین د انه جو را افزایش می د هد ، اهمیت شایانی د ر روش های مد یریتی تغذیه د ام د ارد .
هد ف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر محلولپاشی فرآورد ه های حاوی مخلوط اسید های آمینه با نام های تجاری آمینول فورته، هیومی فورته، کاد وستیم و فسنوترن بر عملکرد کمی و کیفی د انه جو و کارایی زراعی کود نیتروژنی مصرف شد ه بود .
مواد و روشها
این پژوهش د ر شهرستان اسلامشهر، جنوب غرب استان تهران، د ر مزرعه ا ی د ر روستای شمس آباد به طول جغرافیایی 51 د رجه و 17 د قیقه شرقی و عرض جغرافیایی 35 د رجه و 37 د قیقه شمالی انجام شد . فرآورد ه های آلی آمینول فورته، کاد وستیم، هیومی فورته و فسنوترن حاوی20 اسید آمینه آزاد سنتز شد ه به همراه الیگوپپتید های با وزن مولکولی پایین و برخی عناصر شیمیایی مورد نیاز گیاه هستند . جد ول 1، ترکیب شیمیایی و آلی هریک از فرآورد ه های مورد استفاد ه د ر این پژوهش را نشان می د هد . د ر جد ول 2، مقد ار اسید آمینه د ر این ترکیبات ارائه شد ه است.
قبل از انجام آزمایش، از 6 نقطه از این قطعه از عمق 30-0 سانتیمتری نمونه برد اری به عمل آمد . بعد از مخلوط کرد ن نمونه ها، نمونه مرکب بد ست آمد ه مورد آزمون خاک قرار گرفت. نتایج آزمون خاک مزرعه د ر جد ول 3 ارائه شد ه است.
آزمایش د ر قالب طرح پایه بلوک های کامل تصاد فی با پنج تکرار انجام شد . رقم جو مورد استفاد ه، رقم ریحانه بود . از چهار تیمار د ر این آزمایش استفاد ه شد : 1- تیمار شاهد (بد ون محلولپاشی) 2- محلولپاشی کامل : فرآورد ه آمینول فورته د ر مرحله پنجه زنی، هیومی فورته د ر مرحله ساقه د هی، فسنوترن د ر مرحله سنبله د هی و کاد وستیم د ر مرحله پر شد ن د انه ها 3- حذف آمینول فورته: محلولپاشی هیومی فورته د ر مرحله ساقه د هی، فسنوترن د ر مرحله سنبله د هی و کاد وستیم د ر مرحله پر شد ن د انه ها 4- حذف کاد وستیم: محلولپاشی فرآورد ه آمینول فورته د ر مرحله پنجه زنی، هیومی فورته د ر مرحله ساقه د هی و فسنوترن د ر مرحله سنبله د هی. تیمار د وم د ر حقیقت بر اساس توصیه مصرفی شرکت سازند ه (ایناگروپارس) این فرآورد ه ها بر مبنای نوع ترکیبات موجود د ر هر فرآورد ه بود .
بر اساس اد عای شرکت سازند ه، این محصولات حتما باید د ر زمان مناسب استفاد ه شوند و حذف هرکد ام از آنها، به ویژه د و فرآورد ه آمینول فورته و کاد وستیم، ممکن است اثربخشی آنها را کاهش د هد . تیمارهای سوم و چهارم به منظور بررسی تاثیر حذف فرآورد ه های ذکر شد ه بر عملکرد و کیفیت د انه جو طرح ریزی شد ند .
بعد از آماد ه سازی و عملیات خاکورزی، کشت جو د ر نیمه اول آبان با مقد ار معاد ل 160 کیلوگرم بذر د ر هکتار د ر کرتهایی به ابعاد 10 د ر 50 متر به روش خطی با ماشین بذرباش انجام شد . فاصله بین رد یفهای پشته حد ود 55 سانتیمتر و روی هر پشته سه خط کشت ایجاد شد . میزان کود شیمیایی مصرفی مورد نیاز بر مبنای آزمون خاک به روش تفاوت از حد بحرانی (ملکوتی و همکاران، 1387) تعیین شد . بر این اساس، مقد ار 25 تن کود د امی پوسید ه به همراه 250 کیلوگرم گوگرد کشاورزی گرانوله، 110 کیلوگرم سولفات پتاسیم، 42 کیلوگرم سولفات منگنز و 56 کیلوگرم سولفات روی قبل از کاشت با شخم تا عمق زراعی زیر خاک شد ند . برای تامین مقد ار نیتروژن مورد نیاز گیاه 400 کیلوگرم کود اوره معاد ل 184 کیلوگرم نیتروژن خالص د ر چهار مرحله به صورت سرک همراه با یک کیلوگرم سکوسترین آهن با آب آبیاری مصرف شد . عملیات آبیاری به صورت سطحی انجام شد . آبیاری اول به صورت کامل و آبیاری های بعد ی با اند ازه گیری رطوبت خاک (با د ستگاه رطوبت سنج، مد ل GMK-770S) انجام شد . بعد از آبیاری اول هر زمان که 50 د رصد آب قابل استفاد ه د ر عمق 30 سانتیمتری تبخیر می شد ، آبیاری مجد د انجام می شد . محلول پاشی فرآورد ه های آمینول فورته، هیومی فورته، فسنوترن و کاد وستیم با غلظت 5/2 د ر هزار انجام شد . پس از رسید ن د انه ها و قبل از برد اشت نهایی، با استفاد ه از کواد رات 40*25 (1000 سانتیمتر مربع) از هر واحد آزمایشی نمونه برد اری صورت گرفت و پس از بسته بند ی به آزمایشگاه منتقل شد . برد اشت نهایی د ر بیستم خرد اد ماه با کمباین انجام شد . وزن د انه و کاه د ر هر کرت اند ازه گیری شد و با د اشتن سطح برد اشت نهایی، عملکرد هر واحد آزمایشی محاسبه شد . محاسبه کارایی زراعی و کارایی جذب نیتروژن از روابط 1 و 2 (Fan و همکاران، 2004) استفاد ه شد .
رابطه 1: مقد ار کل نیتروژن مصرفی/ عملکرد کل =کارایی زراعی نیتروژن
رابطه 2:
مقد ار کل نیتروژن مصرفی/ مقد ارکل نیتروژن جذب شد ه توسط د انه =کارایی جذب نیتروژن
برای بررسی ویژگیهای کیفی د انه، ابتد ا د انه ها آسیاب شد ه و سپس نمونه ها به روش اسید سولفوریک و سلنیوم هضم شد ند . اند ازه گیری نیتروژن کل به روش کجلد ال، فسفر به روش اسپکتروفتومتری، پتاسیم با فلیم فتومتر و کلسیم با د ستگاه جذب اتمی انجام شد (Karla، 1998). برای محاسبه د رصد پروتئین از رابطه (25/6 × ﺩﺭﺻﺪ نیتروژن) استفاد ه شد (West و همکاران، 1991) و برای اند ازه گیری های مربوط به اسید های آمینه از روش Linko و همکاران (1989) استفاد ه شد . ابتد ا نمونه ها با محلول 1-بوتانول چربی زد ایی شد ه و سپس برای جد اسازی آلبومین، گلوبولین و نیتروژن غیرپروتئینی از محلول سد یم کلراید (5/0 مولار) استفاد ه شد . بخش موسوم به پرولامین با عصاره گیری از محلول مخلوط 2-پروپانول و 2-مرکاپتواتانول جد اسازی شد . پرولامین ذخیره اصلی د انه غلات می باشد و د ر آند وسپرم د انه قرار د ارد . این ترکیب شامل 50 د رصد و یا بیشتر نیتروژن کل د انه می باشد . جهت بررسی تغییرات د ر نسبت اسید های آمینه، جد اسازی آنها با د ستگاه گاز کروماتوگرافی انجام شد (Linko و همکاران، 1989). برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SAS نسخه 9.1.3 استفاد ه شد . مقایسه میانگین ها با استفاد ه از آزمون د انکن د ر سطح یک د رصد انجام شد .
نتایج و بحث
عملکرد د انه جو
جد ول تجزیه واریانس و مقایسه میانگین ویژگی های عملکرد و اجزای عملکرد د انه جو به ترتیب د ر جد ول4 و 5 ارائه شد ه است. محلول پاشی فرآورد ه ها صرف نظر از نوع تیمار به طور معنی د اری باعث افزایش عملکرد د انه و کاهش تعد اد سنبله د ر متر مربع نسبت به تیمار شاهد شد . وزن هزارد انه د ر تیمارهای 2 و 3 نسبت به تیمار شاهد 24 د رصد افزایش نشان د اد . این مقد ار د ر تیمار 4 که د ر آن کود کاد وستیم مصرف نشد ه بود ، 12 د رصد بود . د ر مورد تعد اد د انه د ر سنبله نیز تیمارهای 2 و 3 نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 54 و 68 د رصد افزایش نشان د اد ، د ر حالی که د ر تیمار 4 بد ون مصرف کاد وستیم این مقد ار 36 د رصد بود .
بر اساس د اد ه های بد ست آمد ه، محلولپاشی این فرآورد ه ها تاثیر مثبت و چشم گیری د ر افزایش وزن و تعد اد د انه ها د اشته است و تاثیر محلولپاشی کاد وستیم هنگام پر شد ن د انه ها بیشتر است. با توجه به افزایش معنی د ار غلظت پتاسیم د ر د انه که د ر جد ول 8 بد ان پرد اخته خواهد شد ، به نظر می رسد وجود پتاسیم محلول د ر این کود به همراه اسید های آمینه نقش مثبتی د ر پرشد ن د انه ها د اشته است. پتاسیم به طور مستقیم د ر ساختمان ترکیبات زند ه گیاهی مثل پروتئین ها و قند ها وارد نمی شود ، لیکن یکی از عوامل موثر د ر تشکیل این ساختارها است. بیش از 50 نوع آنزیم وجود د ارد که یا به طور کامل به پتاسیم وابسته هستند و یا به وسیله آن فعال می شوند . پتاسیم و د یگر کاتیونهای تک ظرفیتی با تغییر د ر ساختمان فضایی پروتئین آنزیم باعث فعال شد ن آنزیم ها می شوند . تغییر ساختمان آنزیم ها به وسیله پتاسیم سبب افزایش فعالیت آنزیم، نرخ واکنش های کاتالیزوری (Vmax) و د ر موارد ی افزایش تمایل نسبت به آنزیم (کاهش Km) می شود (Marschner و همکاران، 1996). احتمالا وجود هم زمان اسید های آمینه (که اجزای تشیکل د هند ه ساختار پروتئینی هستند ) و پتاسیم (که عاملی موثر د ر تشکیل زنجیره پروتئینی است) تاثیر مثبتی د ر بهبود کیفیت د انه های جو د اشته است.
علیرغم اینکه تعد اد سنبله د ر واحد سطح د ر تیمارهای محلولپاشی (د وم، سوم و چهارم)نسبت به تیمار شاهد کمتر بود ولی عملکرد د انه د ر تیمارهای محولپاشی بیشتر از تیمار شاهد محلولپاشی است. این بد ان د لیل است که تعد اد و وزن د انه های موجود د ر سنبله ها د ر تیمار شاهد نسبت به تیمارهای کود ی کمتر است. بنابراین اسید های آمینه د ر تعد یل سنبله د هی و بهبود کیفیت آن نقش قابل توجهی د ارند ، به نحوی که د ر نهایت منجر به افزایش عملکرد می شوند . کاهش تعد اد سنبله احتمالا به د لیل کاهش تعد اد پنجه د ر بوته باشد . محلولپاشی با مخلوط اسید های آمینه احتمالا با نوعی مکانیسم خود تنظیمی منفی (Aslam و همکاران، 2001) و تعد یل جذب نیتروژن از تشکیل تعد اد پنجه های زیاد و ضعیف جلوگیری کرد ه است. همچنین د ر طول رشد زایشی، د ر اثر رقابت بین اند ام های زایشی (سنبله) و ریشه ها برای جذب کربوهید رات ها، از فعالیت ریشه ها کاسته شد ه و د ر نتیجه جذب مواد غذایی از طریق ریشه کاهش می یابد . د ر این مرحله محلولپاشی عناصر غذایی این رقابت را کاهش می د هد (Marschner و همکاران، 1996). وجود اسید آمینه های آزاد همراه با عناصر غذایی مورد نیاز گیاه د ر این فرآورد ه ها احتمالا د ر تشکیل سنبله قوی تر و افزایش تعد اد د انه د ر سنبله نقش د اشته است.
نتایج پژوهش با نتایج پژوهش های برخی پزوهشگران مطابقت د اشت که د ر آن محلولپاشی با مخلوط اسید های آمینه منجر به افزایش محصول شد ه است. Hassanpanah و همکاران (2008) تاثیر مثبت محلولپاشی اسید آمینه و هومات پتاسیم را بر عملکرد غد ه سیب زمینی گزارش کرد ند . Liu و همکاران (2008) نیز نشان د اد ند ، کاربرد مخلوط اسید های آمینه باعث افزیش زیست تود ه د ر تربچه برگی می شود . Chen و همکاران (1997) نیز افزایش زیست تود ه د ر کلم چینی را تحت تیمار با اسید های آمینه گزارش کرد ند . هر چند د ر موارد ی کاهش رشد گیاهان د ر اثر کاربرد اسید های آمینه نیز گزارش شد ه است (Gamborg، 1970؛ Filner، 1966). د ر پزوهشی Filner (1966) متوجه شد که برخی از اسید های آمینه باعث کاهش رشد تنباکو می شوند . Gamborg (1970) نیز نشان د اد که آمونیوم و اسید آمینه گلوتامین باعث افزایش ماد ه خشک سویا می شوند ، ولی حضور سایر اسید های آمینه تاثیر منفی د ر ماد ه خشک سویا د ارد . با توجه به مصرف اسید های آمینه د ر مقد ار کم، به نظر می رسد اثر مستقیم آن ها د ر افزایش عملکرد د انه جو از اهمیت کمتری برخورد ار باشد و افزایش قابل توجه د ر عملکرد جو ممکن است به علت تاثیر غیر مستقیم اسید های آمینه د ر افزایش کارایی زراعی نیتروژن باشد . افزایش مقاومت گیاهان نسبت به تنش های محیطی تحت تاثیر اسید های آمینه احتمالا یکی د یگر از د لایل افزایش عملکرد می باشد . نتایج تحقیقات پژوهشگران نشان می د هد که انواع مختلف اسید های آمینه مقاومت گیاهان را نسبت به استرسهای محیطی افزایش می د هند (Chen و Murata، 2011). از نقش تاثیر اسید های آمینه می توان به موارد ی همچون تنظیم انتقال یونها، تنظیم باز شد ن روزنه ها، کاهش سمیت فلزات سنگین و عمل به عنوان اسمولیت اشاره کرد (Anjam و همکاران، 2014).
کارایی زراعی و جذب کود نیتروژنی
کارایی زراعی نیتروژن میزان توانایی گیاه برای جذب نیتروژن خاک را نشان می د هد (Fan و همکاران، 2004). شاخص های مختلفی برای نشان د اد ن کارایی مصرف کود ها توسط پژوهشگران زیاد ی ارائه شد ه است. د ر مناطق خشک و نیمه خشک کشور که مقد ار نیتروژن خاک پایین است، از روابط Fan و همکاران (2004) برای ارزیابی این شاخص استفاد ه می شود (ملکوتی و بابا اکبری، 1384). کارایی زراعی نیتروژن عبارتست از میزان د انه تولید شد ه به کل نیتروژن مصرف شد ه به صورت کود و کارایی جذب نیتروژن نیز مقد ار نیتروژن جذب شد ه توسط گیاه از واحد نیتروژن مصرفی است و د ر حقیقت میزان توانایی گیاه برای جذب نیتروژن خاک را بیان می د ارد . جد ول 6 نتایج حاصل از محاسبه شاخص های کارایی زراعی و جذب نیتروژن د ر تیمارهای مختلف را نشان می د هد .
با توجه به نتایج جد ول 6، کاربرد اسید های آمینه به طور معنی د ار باعث افزایش 30، 28 و 26 د رصد ی کارایی زراعی نیتروژن و افزایش 50، 48 و 36 د رصد ی کارایی جذب نیتروژن به ترتیب د ر تیمارهای د وم و سوم و چهارم نسبت به تیمار شاهد شد ه است. د رصد افزایش کارایی جذب و زراعی نیتروژن د ر تیمار چهارم (که د ر آن محلولپاشی کاد وستیم د ر مرحله پرشد ن د انه ها حذف شد ه است) نسبت به سایر تیمارهای محلولپاشی کمتر است. بنابراین می توان چنین نتیجه گرفت که محلولپاشی جو با اسید های آمینه د ر این مرحله اهمیت بیشتری د ر افزایش غلظت نیتروژن د انه د ارد . افزایش غلظت نیتروژن د انه بر کارایی جذب نیتروژن اثر زیاد ی د ارد و محلولپاشی با این فراورد ه ها نسبت به مصرف کود نیتروژنی، د ر این راستا اثر بیشتری د اشته است. این موضوع نشان د هند ه جذب بهتر نیتروژن از خاک توسط ریشه های گیاه است.
نتایج بد ست آمد ه د ر تطابق با برخی پژوهشهای پیشین است اگرچه د ر مورد برخی د یگر نیز د ر تناقض می باشد . لیو و همکاران )2008( افزایش 14 تا 32 د رصد ی د ر مقد ار نیتروژن کل د ر تربچه برگی که با اسید های آمینه د ر غلظتهای پایین (75/0گرم د ر متر مربع ) تیمار شد ه بود را گزارش کرد ند . نتایج پژوهش آن ها نشانگر افزایش 55 د رصد ی کارایی زراعی نیتروژن د ر این گیاهان نسبت به تیمار شاهد بود . همچنین Liu و همکاران (2007) نشان د اد ند که تیمار فلفل قرمز با مخلوط اسید های آمینه باعث افزایش 5/3 برابری د ر جذب نیتروژن می شود . Chen و Gao (2002) گزارش د اد ند که تیمار کلم چینی و کاهو با اسید های آمینه باعث افزایش مقد ار کل نیتروژن گیاه می شود . نتیجه مشابهی د ر گیاه Catasetum fimbriatum (خانواد ه ارکید ه) نیز د ید ه شد ه است(Majerowicz و همکاران، 2000). نتایج پژوهش Aslam و همکاران (2001) نشان د اد که اسید های آمینه گلوتامین و اسپارژین د ر جذب نیترات توسط ریشه های جو د ر غلظتهای پایین اثر بازد رند گی د ارند .
کیفیت د انه و غلظت اسید های آمینه
جد ول تجزیه واریانس و مقایسه میانگین نتایج حاصل از تجزیه ویژگی های کیفی د انه جو به ترتیب د ر جد ول 7 و 8 د ید ه می شود . مقد ار پروتئین خام د ر تیمارهای د وم (5/11 د رصد )، سوم (5/10 د رصد ) و چهارم (5/3 د رصد ) (که د ر آن محلولپاشی کاد وستیم انجام نشد ه است) نسبت به تیمار شاهد به طور معنی د ار افزایش یافته است است.
نقش موثر اسید آمینه آزاد د ر ساخت زنجیره پروتئینی و زمان مصرف مناسب آن نیز می تواند تاثیر چشمگیری د ر افزایش مقد ار پروتئین د انه د اشته باشد و د ر اینجا نیز د ید ه می شود که با حذف محلولپاشی کاد وستیم، افزایش مقد ار پروتئین د ر تیمار چهارم کمتر است ولی با حذف آمینول فورته چنین موضوعی د ید ه نمی شود . تفسیر تاثیر اسید های آمینه د ر افزایش مقد ار پروتئین د ر میان پژوهشگران متفاوت می باشد . عد ه ای گزاش کرد ه اند که اسید های آمینه به شکل نیتروژن احیا شد ه د ر جذب توسط گیاهان نسبت به نیترات ترجیح د اد ه می شوند و با این عمل انرژی کمتری برای ساخت پروتئین مصرف می شود (Gunes و همکاران، 1994؛ 1996) و برخی د یگر نقش اصلی تاثیر آسید آمینه د ر آسیمیلاسیون نیتروژن و ساخت پروتئین را به د لیل تاثیر آن بر آنزیمهای موثر د ر متابولیسم نیترات می د انند که د ر آن کاربرد آسید آمینه باعث افزایش غلظت آنزیمهای نیترات رد وکتاز و گلوتامین سنتتاز می شود (Liu و همکاران، 2014؛ Mobini و همکاران، 2014).
تغییر معنی د اری د ر مقد ار فسفر و کلسیم بین تیمارها و شاهد د ید ه نشد ، ولی مقد ار پتاسیم د انه ها د ر تیمارهای محلولپاشی شد ه به طور متوسط 13 د رصد بیشتر از تیمار شاهد بود . Liu و همکاران (2007) نشان د اد ند که استفاد ه از مخلوط اسید های آمینه، مقد ار پروتئین د ر فلفل قرمز را کاهش می د هد . د ر گزارشی د یگر Liu و همکاران (2008) د ر آزمایش د یگری بر روی تربچه برگی، افزایش پروتئین ناشی از استفاد ه اسید های آمینه را نیز گزارش کرد ند .
نتایج حاصل از بررسی ترکیب اسید های آمینه بخش پرولامین د انه بر حسب مول د رصد د ر جد ول 9 د ید ه می شود . اسید های آمینه ضروری برای انسان و د ام با رنگ پس زمینه تیره نشان د اد ه شد ه است. اسید اسپارتیک و آسپارژین به صورت توام با نام اسپارتیک و اسید گلوتامیک و گلوتامین نیز با نام گلوتامیک ذکر شد ه است. کاربرد مخلوط اسید های آمینه منجر به تغییر ترکیب اسید های آمینه قسمت پرولامین د ر د انه جو شد که بیشترین تغییرات د ر گلیسین (%21-)، والین (%18-)، آلانین (%60)، لیزین (%66)، ایزولوسین (%26) و متیونین (%33) د ید ه شد .
نتایج جد ول 9 نشان می د هد که مقد ار اسید آمینه گلیسین و والین به طور معنی د اری کاهش و مقد ار آلانین، لیزین، ایزولوسین و متیونین افزایش یافته است. همچنین کاهش نسبی د ر مقاد یر لوسین، آسپارتیک، فنیل آلانین، سرین و تیروزین د ید ه می شود . تغییرات د ر سایر اسید های آمینه معنی د ار نیست. وجود تغییرات قابل توجه د ر برخی اسید های آمینه ممکن است ناشی از مکانیسم خود تنظیمی ناشی از وجود اسید آمینه د ر مسیرهای ساخت این ترکیبات باشد و این خود تنظیمی بسته به شرایط گوناگون ممکن است مثبت (آلانین، لیزین، ایزولوسین ومتیونین) و یا منفی (گلیسین و والین) باشد . همچنین این تغییرات ممکن است به علت جذب مستقیم اسید های آمینه به عنوان محصول نهایی مسیرهای ساخت اسید آمینه باشد .
نتیجه گیری
نتایج حاصل از این تحقیق به طور کلی بیانگر این است که محلولپاشی فرآورد ه های آمینول فورته، هیومی فورته، فسنوترن و کاد وستیم د ر مراحل مختلف کاشت گیاه جو تاثیر مثبتی بر عملکرد د انه جو د ارد و همچنین منجر به افزایش پروتئین خام د ر د انه می شود . تاثیر حذف آمینول فورته طبق نتایج بد ست آمد ه تفاوت معنی د اری با تیمار د وم که د ر آن هر چهار محصول محلولپاشی می شود ند ارد ، ولی با حذف محلولپاشی کاد وستیم تاثیر مثبت محلولپاشی فرآورد ه ها کاهش می یابد . همچنین محلولپاشی مخلوط اسید های آمینه باعث افزایش غلظت پتاسیم د ر د انه ها شد ه و ترکیب برخی اسید های آمینه موجود د ر د انه را تغییر می د هد .