نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران
2 محقق موسسه تحقیقات پنبه کشور
3 کارشناس ارشد مرکز اسناد و مدارک علمی کشاورزی
چکیده
کلیدواژهها
مقدمه
هدف اصلی از توالی زراعی در زمین های کشاورزی بدست آوردن سود بیشتر از کاشت گیاهانی است که امکان کشت آنها در منطقه وجود داشته و عملکرد اقتصادی تولید می کنند(5) . توالی زراعی شامل چندین موضوع مهم شامل امکان کشت محصول ،اثر ترشحات ریشه گیاهان بررشدو نمو یکدیگر ،تغذیه و حاصاخیزی خاک ، تکنولوژی در دست رس ، خریدار مطمئن ، کاهش جمعیت آفات ، بیماری ها و علف های هرز ، مهیا کردن شرایط مناسب برای ظهور و بیان استعداد رقم زراعی ، تنظیم رشد و نمو گیاه و افزایش سود زارع در برنامه درازمدت و اهداف کشاورزی پایدار می باشد . بنابراین در توالی زراعی مطالعه همه جنبه های مرتبط با مزرعه ، خصوصیات کمی و کیفی و آفات و بیماری های کلیدی محصول کشت شده که امکان مبارزه با سایر روش های کنترل آفات وجود ندارد ، ضرروری می باشد ( 16 ) . برخی از روش هایی که برای مبارزه با آفات و بیماری ها توصیه میگردد معمولا همان روش هایی است که برای تولید محصول بکار برده می شوند. تلفیق این روش ها با مدیریت تولید محصولات بسیار مهم می باشد.به خصوص از این نظر که هزینه جانبی دیگری به زارع تحمیل نکرده و در کاهش خسارت و بیماری ها و افزایش محصول به زارع کمک نموده و در حفظ محیط زیست و کاهش مصرف سموم موثر باشد.برنامه های توالی زراعی متعددی برای زراعت پنبه پیشنهاد شده است هرکدام مخصوص منطقه ای خاص می باشد. علاوه بر گونه زراعی نوع ارقام زراعی نیز به علت تفاوت مقاومت در برابر بیمارگرهایی که موثرترین راه کنترل بیماری ناشی از آنها تهیه ارقام مقاوم و توالی زراعی است بسیار مهم می باشد(2 ). پنبه از جمله گیاهان با رشد نا محدود و در شرایط معمول دارای رشد منظم و قابل پیشگویی با الگوی فیزیولوژیک معین می باشد. بذر پنبه 5 تا 15 روز پس از کاشت سبز و ریشه ، ساقه ، شاخه های رویشی و زایشی را در 45 تا 55 روز بعد از کاشت کامل می کند. غنچه و غوزه ها در50 تا 60 روز پس از کاشت ایجاد و حدود 80 درصد غوزه ها در 6 هفته اول گل دهی تشکیل می گردند.در ارقام تجاری ایران غنچه دهی از 36 تا 40 روز پس از کاشت شروع و در 100 تا 115 روز پس کاشت خاتمه می یابد.گل دهی از 50 تا 55 روز پس از کاشت شروع و در 115 تا 135 روز پس از کاشت خاتمه می یابد و حدود 60 روز گل دهی مفید می باشد.غوزه ها از 65 تا 75 روز پس از کاشت تشکیل و تا 135 تا 165 روز پس از کاشت خاتمه می یابد.باز شدن غوزه ها از 100 تا 115 روز پس از کاشت شروع و تا 165 تا 170 روز پس از کاشت ادامه می یابد.از ظهور گل تا باز شدن غوزه حدود 45 روز طول می کشد. مدت زمان گلدهی موثر در تولید محصول در پنبه هفت هفته و بیش از 85 درصد محصول در سه هفته اول گلدهی تولید می شود و تنها 15 درصد محصول در 4 هفته آخر گلدهی عملکرد را بوجود می آورد. پنبه، گل و بار خود را از دو نوع شاخه رویشی و زایشی تولید می نماید که هر کدام دارای رشدی مخصوص به خود دارند(5 و 2 ) . نگرشی به روند تولید پنبه در ایران موید آن است که این محصول در دهه 1350-1340 بیشترین سطح زیر کشت و حدود 350 هزار هکتار را در کشور داشته و یکی از مهم ترین کالاهای ارز آور در صادرات کالاهای غیر نفتی بوده است. پنبه از لحاظ ارزش مبادله بالایی که در بازارهای جهانی دارد و هم چنین از نظر ایجاد کار ، یکی از پشتوانه های استقلال اقتصادی کشورهای پنبه خیز از جمله ایران است. با وجود کاهش سطح زیر کشت سالیانه بین 100 تا 130 هزار هکتار از اراضی کشور به کشت پنبه اختصاص می باید(4 ). بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه ناشی Verticillium dahliae Kleb. یکی از پنج بیماری مهم پنبه در دنیا می باشد که تقریباً در تمام مناطقی که پنبه کشت می گردد شیوع دارد و در بعضی مناطق عامل محدود کننده کاشت ارقام حساس و پرمحصول است (16 ،18 و 27 ) . اقتصادی ترین راه مدیریت این بیماری تناوب زراعی و استفاده از ارقام متحمل می باشد.در ایران در استان گلستان و استان فارس (خیر استهبان) میزان آلودگی بیشتر از سایر مناطق پنبه کاری می باشد(1 ،6 و 14). برهمکنش قارچ V. dahliaeبا گیاه پنبه باعث تغییرات فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه می گردد که این تغییرات بصورت نشانههایی نمایان می شود ، اگرچه برهمکنش بعضی گونههای ورتیسیلیوم با گیاه پنبه باعث ایجاد علائم نمیشود . بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه ، یک چرخه ای (monocyclic) است و در هر فصل زراعی یک دوره بیماریزایی دارد (16 ،18 و 20 ) . خسارت بیماری در سالهای مختلف به دلیل آب و هوای متغیر، ارقام زراعی مورد کشت و عملیات زراعی، تغییر می کند. بطور کلی خسارت آن در جهان 5/1 میلیون عدل (bale) پنبه (هر عدل پنبه 227 کیلوگرم) برآورد شده است. بادام زمینی ، لوبیا چشم بلبلی ، کرفس ، گوجه فرنگی ، سیب زمینی ، بادنجان ، شلغم ، گلرنگ ، اطلسی ، گاو پنبه ، گل مینا ، گل کوکب ، آفتاب پرست ، سماق ، تمشک ، افرا ، جوالدوز ، درخت عرعر . زیتون ، پنبه و نارون از میزبانهای مهم آن به شمار می روند . در ایران عامل بیماری تا کنون از زرد آلو ، پسته ، اقاقیا ، پنبه ، سیب زمینی ، بـــادنجـــان وچند گیاه دیگر جداسازی شده است (3 ،4 و 14) . ریز سختینه های قارچ V. dahliae توان زنده ماندن به مدت 14 سال در شرایط مزرعه در غیاب میزبان را دارند ( 32 ) . به دلیل دامــنه میزبانی زیاد پاتوژن ،تناوبهای زراعی کوتاه مدت توان کاهش جمعیت زیاد قارچ را ندارد ( 28 و 33 ) زیرا ریز سختینه ها V. dahliaeتوان زنده ماندن و گاهی افزایش جمعیت عامل بیماری را به صورت پرگنه هایی در روی ریشه گیاهان میزبان و غیر میزبان را دارند (20 و 21 ) . ریز سختینه های V. dahliaeبر روی سطح ریشه تعداد زیـــادی از گیاهـــان شکل می گیرند ( 20 ). این ریز سختینه ها با بقایای گیاهی به خاک برگردانده می شوند . اگر میزان مرگ میکرو اسکلروتها بیشتر از تعدای باشد که به خاک اضافه می شوند ، جمعیت عامل بیماری کاهش می یابد ( 22 و 23 ) .مدیریت بیماری شامل بکار گیری و استفاده از ارقام متحمل ، تاریخ و تراکم کاشت مناسب ، تعادل در آبیاری و کوددهی ، کاشت بر روی بسترهای برآمده ، عــملــیـات زراعی مناسب ، مبارزه با علفهای هرز و رعایت تناوب زراعی... می باشد( 15 ، 16 و 21 ) .تعدادی از خاک ها به طور طبیعی بیماری را کاهش داده ( supressive soil ) یا افزایش ( conductive soil ) می دهند . هدف اصلی از تناوب زراعی و مدیریت زراعی در خاکهای آلوده هدایت آنها به سمت خاکهای بازدارنده است . مدیریت زراعی شامل چندین موضوع است که شامل ممانعت از تشکیل و پخش زاد مایه عامل بیماری در خاک ، ریشه کن کردن یا کاهش کارایی زاد مایه ( پروپاگول ) عامل بیماری ، مهیا کردن شرایط مناسب برای ظهور و بیان استعداد رقم زراعی و ایجاد زمینه نامناسب برای بیان استعداد و بیماری زایی بیمارگر می بـــاشد ( 16 ) . روشهای اجرایی برای رسیدن به اهداف ذکر شده شامل تناوب زراعی مناسب ، شخم به موقع ، کاشت در زمان و با تراکم مناسب ، تغذیه متعادل و آبیاری مناسب می باشد . کارایی هر کـــدام از روشهای ذکر شده در کاهش خسارت بیماری بستگی به جمعیت اولیه عامل بیماری ، شرایط محـــیــط و تــنـــوع عوامل بیماری زا و محصول کشت شده دارد(9 ، 16 و 21 ). انتخاب گیاهانی که در توالی کشت پنبه در زمینهای آلوده قرار گیرند محدود بوده و بستگی زیادی به اقتصاد محصول و شرایط رشد برای گیاهان زراعی دارد . بهترین تناوب زراعی ( توالی زراعی ) زمانـــی بــــدست آمـــده است که از دو گروه از گیاهان استفاده شده است . توالی کاشت سویا ، جو ســـورگوم و پنبه و توالــی کاشت نخود ، گندم و پنبه باعث کاهش کارایی زادمایه ( propagule ) به میزان 96 درصـــد گزارش شده است ( 16 ) . تناوب پنبه با جو ، برنج ، ذرت خوشه ای و بقولات غیر میزبان قارچ V . dahliae موجب کاهش جمعیت این قارچ می شود ، کاشت متوالی پنبه هر ساله بین 13 تا 15 درصد باعث افزایش جمعیت عامل بیماری شده ولی این افزایش بعد از پنج سال متوقف خواهد شد و جمعیت عامل بیماری تقریباً ثابت باقی می ماند .تناوب پنبه با کنجد ، گلرنگ ، بادام زمینی ، لوبیا چشم بلبلی ، کرفس ، سیب زمینی ، گوجه فرنگی ، چغندر و بادنجان سبب افزایش جمعیت قارچ V . dahliae می شود . در حالی که کاشت برنج در یک سال در زمین آلوده قادر خواهد بود تا اینوکلوم قارچ را به زیر سطح زیان اقتصادی برساند . کاشت گندم ، جو و سورگوم کارایی زادمایه عامل بیماری را به میزان 50 تا 75 درصد کاهش داده است . کاشت گیاهانی که به عنوان کود سبز در یک سال قادر بوده است کارایی اینوکلوم عامل بیماری را بین 80 تا 90 درصد کاهش دهد. (10 ، 16 و 21) . کاشت سیب زمینی ، جــو ، بـــاقــلا ، کتان ، نخود ، چغندر ، پیاز در خاک با آلودگی مصنوعی به نسبت 2 و 200 میکرو اسکلروت در هر گرم خاک خشـــک نشان داده است که بعد ازکاشت محصـــولات ذکر شده بیشترین کاهش میکرواسکلروت در جو و پیاز رخ داده ، ولـــی بعـــد از سـیــب زمیــــنی عـــامل بیماری افزایــــش یافته بود ( 22 ) . تناوب زراعی پنبه با جـــو ، ذرت ، گندم و سورگوم باعث کاهش جمعیت قــارچ V . dahliae و کاهش کارایـــی زاد مــــایه قــــــارچ مذکور شده است (31 ) .
مواد و روش تحقیق
1 - به منظور بررسی توالی کاشت بر تغییرات صفات مهم زراعی و غیرزراعی پنبه, در ایستگاه تحقیقات پنبه کارکندهدر سال اول قطعه ای که به طور متوالی دو سال پنبه کشت شده بود انتخاب شد. برای یکنواخت کردن خاک مزرعه در قطعه محل اجرای آزمایش ، پنبه رقم سپید ( Siokra ) کشت و نصف بذر آن برای سال پنجم آزمایش نگهداری و پس از برداشت محصول ساقه های پنبه با ساقه خرد کن قطعه قطعه و به خاک برگردانده شد . سپس به منظور بررسی توالی کاشت محصولات زراعی بر تغییرات صفات مهم زراعی و غیرزراعی پنبه, 15 توالی محصول شامل : پنبه – گندم + سویا + پنبه ، پنبه – جو + اسفناج + پنبه ، پنبه – کلزا + جو خصیل + پنبه، پنبه – جو قصیل + ماش + پنبه، پنبه – جو قصیل + پنبه + پنبه، پنبه - کاهو + کنجد + پنبه، پنبه – کاهو + پنبه + پنبه، پنبه – پیاز + قصیل + پنبه، پنبه – پنبه + کود اوره + پنبه، پنبه - پنبه + سورگم + پنبه، پنبه - شخم + شخم + پنبه، پنبه - پنبه + ترتیزک + پنبه، پنبه - پنبه + گوجه فرنگی + پنبه، پنبه – باقلا + پنبه + پنبهو پنبه - پنبه + باقلا + لوبیا سبز + پنبه در کرت هایی به مساحت 50 متر مربع در چهار تکرار کشت گردید.هر کرت پنبه شامل 6 خط به طول 11 متر و فواصل کشت پنبه 80x20 سانتیمتر و کلیه یاداشت برداری ها از چهار خط وسط با حذف نیم متر از انتها صورت گرفت.فاصله هرکرت با کرت مقابل از هرطرف یک متر در نظر گرفته شد.
2 - جمع آوری نمونه خاک و اندازه گیری جمعیت قارچ V. dahliae : قبل و بعد از هر کشت و از عمق 30 ـ 0 سانتیمتر از هرکرت ، نمونه مرکب خاک تهیه شد (7 ،10 ،12 و 25). جمعیت قارچ V. dahliaeدر خاک آلوده بر اساس روش آشر و همکاران ( 8 ( به روش زیر اندازه گیری شد . نمونه های خاک در پاکت کاغذی قرار داده شده و به مدت 4-6 هفته در آزمایشگاه قرار داده شدند(19 و 29 ) . پنجاه گرم خاک (با نمونه گیریهای متعدد) از خاک برداشته و بعد از کوبیدن با هاون از الک 2 میلیمتری عبور داده شدند و سپس 20 گرم از خاک را برداشته (با نمونه گیری) و با cc 200 آب مقطرسترون حاوی مقدار جزئی ماده شستشوی برف( ماده تجارتی ) مخلوط و در مخلوط کن به مدت 5/3 دقیقه بهم زده شدند . سپس از الک های 125 و 37 میکرومتر گذرانده و با مقدار کافی آب مقطر شستشو داده شدند و به مدت 3-2 دقیقه با هیپوکلریت سدیم 5/0 درصد خاک باقیمانده روی الک 37 میکرومتر ضدعفونی و پس از سوسپانسیون تهیه شده به تشتک های پتری حاوی محیط الکل آگار و در سطح آن پخش شد (4 تشتک پتری برای هر نمونه خاک). سپس تشتک ها به مدت 14 روز در انکوباتور در دمای 1- + 20 در تاریکی قرار داده شدند . بعد از 14 روز پرگنه های قارچ ورتیسیلیوم داهلیا شمارش و جمعیت آن بر اساس پرگنه در هر گرم خاک خشک (colony forming unit = CFU) محاسبه گردید. محیط کشت مورد استفاده در این آزمایش محیط کشت الکل آگار اصلاح شده بود که شامل 15 گرم آگار، 5/7 گرم ساکارز، 2 گرم نیترات سدیم، 5/0 گرم کلراید پتاسیم، 5/0 گرم سولفات منیزیم، 1/0 گرم سولفات دی هیدروژن پتاسیم و 1/0 گرم سولفات آهن، اتانل 96 درجه cc 5 و cc 1000 آب مقطر، 100 پی پی ام از کلرامفنیکول و استریپتومایسین سولفات می باشد که با 5/0 گرم PCNB مخلوط شده بود.
3 - اندازه گیری درصد و شاخص بیماری: برای تعیین شاخص بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه، ابتدا تعداد بوته های بیمار نسبت به بوته های سالم در هر کرت اندازه گیری و درصد بیماری تعیین گردید. سپس به هر بوته بسته به شدت آلودگی درجات مختلف زیر داده شد(11 ). بوته ای بیمار در نظر گرفته شد که علاوه بر تغییر رنگ آوندی در ساقه ، علایم برگی را نیز داشته باشد(6 ، 29 و 31 ) .
بوته کاملاً سالم = 0
تا 33 % برگها علائم بیماری را نشان می دهند = 1
از 34 تا 66 % برگها علائم بیماری را نشان می دهند = 2
از 67 تا 100 % برگها علائم بیماری را نشان می دهند = 3
بوته کاملاً لخت و بدون برگ و قوزه = 4
سپس شدت بیماری با استفاده از از فرمول زیر محاسبه گردید:
در این معادله ، A: تعداد بوته با درجه صفر، B: تعداد بوته با درجه یک، C: تعداد بوته با درجه دو، D : تعداد بوته با درجه سه ، E: تعداد بوته با درجه چهار ، M: تعدادکل بوته می باشد . سپس شاخص بیماری با استفاده از فرمول " شدت بیماری × درصد بیماری = شاخص بیماری محاسبه گردید:
4- بعد از اجرای توالی های ذکر شده با پنبه، دردیبهشت سال پنجم مجدداً از بذر پنبه رقم سپیدی که در سال اول آزمایش کشت شده بود ،درمحل تیمارهای مختلف در چهار تکرار کشت گردید . عملکرد ، تعداد قوزه پنبه در بوته ، وزن یک قوزه ، ، درصد زود رسی ، ارتفاع بوته ، تعداد شاخه زایا ، طول شاخه زایا درصد و شاخص بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی(،چهار ماه بعد از کاشت) ، درصد مرگ گیاهچه پنبه و طول شاخه رویای پنبه اندازه گیری گردید . نتایج بدست آمده با استفاده از آزمون چند دامنه ای دانکن مورد مقایسه قرار گرفتند.
نتایج و بحث
نتایج دو ساله تجزیه مرکب آزمایش توالی های کشت انجام شده نشان داد که اثر توالی کشت بر صفات مهم زراعی پنبه نظیر ارتفاع بوته ، طول شاخه رویا ، تعداد شاخه زایا ، طول شاخه زایا ، تعداد قوزه ، وزن قوزه ، عملکرد چین اول ، درصد زود رسی و عملکرد کل اختلاف معنی دار نبود ( جدول یک ) . مقایسه میانگین توالی های مورد آزمایش نشان داد که از نظر ارتفاع بوته پنبه در بین توالی ها اختلاف معنی دار وجود دارد . بوته های پنبه در توالی پنبه + گوجه فرنگی + پنبه به طور معنی دار بر توالی های کلزا + جو خصیل + پنبه و شخم + پنبه ارتفاع بــالاتـــری داشته اند و لی با بقیه تیمارها این اختلاف معنی دار وجود نداشت . همچنین توالی کلـــزا + قصــیــل + پنبه ارتفاع کمتری نسبت به بوته های توالی پنبه + باقلا + لوبیا سبز + پنبه ، گندم + سویا + پنبه داشت ( جدول دو) . از نظر طول شاخه رویا ، گسترده ترین شاخه را تیمار جو قصیل + پنبه + پنبه داشته است و به طور معنی دار از این نظر بر تر از تیمار کلزا + جو قصیل + پنبه بوده است و این تیمار با سایر تیمارها اختلاف معنی دار نداشت . توالی کلزا + جو قصیل + پنبه از نظر ارتفاع بوته و طول شاخه رویا بوته های پنبه کمترین حجم بوته را داشته اند.
از نظر تعداد شاخه زایا و طول شاخه زایا بین تیمارهای مورد آزمایش اختلاف معنی دار وجود نداشت. اما در مقایسه ساده بیشترین تعداد شاخه زایا و طول شاخه زایا به ترتیب تیمارهای جو قصیل + ماش + پنبه و پنبه + سورگم + پنبه داشت . در بوته های در کرت های آزمایشی تعداد قوزه و وزن قوزه نیز اختلاف معنی دار مشاهده نگردید . همچنین مقایسه ساده در بین تیمارهای مورد آزمایش تیمار جو + اسفناج + پنبه بالاترین محصول در چین اول داشت و پائین ترین عملکرد در واحد سطح را نیز تیمار پنبه +ترتیزک + پنبه داشت ( جدول دو ) . از نظر درصد زود رسی بالاترین درصد زود رسی را تیمارهای جو + اسفناج + پنبه و کلزا + جو قصیل + پنبه داشت که این تیمار ها به طور معنی دار برتر از تیمار پنبه + سورگم + پنبه و جو قصیل + پنبه + پنبه بود . این دو تیمار برتر با تیمارهای گندم + سویا + پنبه ، جو قصیل + ماش + پنبه ، کاهو + کنجد + پنبه ، کاهو + پنبه + پنبه ، پیاز + قصیل + پنبه ، پنبه + کود اوره + پنبه ، شخم + شخم + پنبه ، پنبه + ترتیزک + پنبه ، پنبه + گوجه فرنگی + پنبه ، باقلا + پنبه + پنبه و باقلا + لوبیا سبز + پنبه اختلاف معنی دار نداشتند . از نظر عملکرد در واحد سطح در مقایسه ساده بیشترین عملکرد را تیمارهای پنبه + کود اوره + پنبه ، پنبه + سورگم + پنبه ، شخم + شخم + پنبه داشتند . این تیمارها اختلاف معنی دار با سایر توالی ها نداشتند . در بین تیمارها ، توالی های کلزا ، جو قصیل + پنبه و پنبه + ترتیزک + پنبه کمترین عملکرد را داشتند . اثر توالی کاشت محصولات کشاورزی بر جمعیت قارچ V . dahliae متغیر بود .( جدول سه) . با کاشت پنبه بعد از پنبه در سال اول جمعیت عامل بیماری بین 70 ـ 35 درصد افــزایــش ولی در سال دوم در مزرعه آلوده جمعیت عامل بیماری در توالی ها بین 36 ـ 14 درصد افزایش یافت . میانگین درصد افزایش جمعیت عامل بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی در توالی پنبه + پنبه + پنبه + پنبه +پنبه از سال اول تا پنجم به ترتیب برابر با 5/52، 25 ، 5/13 ، 5/6 و 0 برآورد شد . احتما لا افزایش جمعیت عوامل بیولوژیک به خصوص آنتاگونیست های قارچ V . dahliae در سال دوم به موازات افزایش جمعیت V. dahliae عامل اصلی کاهش درصد افزایش جمعیت عامل بیماری است .میزان کاهش جمعیت عامل بیماری بعد از کاشت محصولات زراعی غیر از پنبه بین 6/6 تا 68 درصد بود . بیشترین کاهش جمعیت V . dahliae بعد از غلات ( گندم ، جو و سورگوم ) و در مرحله بعد جو قصیل و پیاز و در مرحله سوم کاهو و کلزا ، باقلا و شخم قرار داشت . کمترین میزان کاهش جمعیت V. dahliae بعد از گوجه فرنگی اتفاق افتاد .این یافته با نتایج سایر محققین در مورد دامنه میزبانی و کاهش جمعیت عامل بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی هماهنگی دارد(30 ، 34 و 35 ). درصد کاهش جمعیت عامل بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه بعد از گندم (7/66 ) ، جو (68 ) ، کلزا (3/33 ) ، جو قصیل ( 5/48 ) ، کاهو(25 ) ، پیاز (52) ، سویا (36 ) شخم (36 ) شخم بعلاوه کود نیتروژن( 50) لوبیا سبز5/12 و سورگوم (5/62) اندازه گیری شد. درصد افزایش جمعیت عامل بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه بعد از گوجه فرنگی (6/6 ) و بعد از کنجد (6/26 ) برآورد شد(جدول سه) ..بنابراین در زمینهای آلوده به عامل بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی پنبه با توجه به عملکرد اقتصادی و قیمت هر یک از محصولات زراعی برای کاهش جمعیت عامل بیماری و کاهش خسارت بیماری ها ، و خصوصیات زراعی بوته پنبه می توان یکی از توالی های پنبه که از نظر اقتصادی باصرفه تر است مثل ، غلات ، سویا ( ماش ، لوبیا سبز ) و پنبه را اجرا نمود و یا در صورت توان کاشت محصولات باقلا ، کاهو و پیاز و جو به صورت علوفه سبز جمعیت عامل بیماری را کاهش داده و از فشار انتخاب بیشتر برای تولید ارقام متحمل تر و عوارض جانبی راکاهش داد (11 و 13 ) . زیرا این گیاهان میزبان عامل بیماری نمی باشند و توانایی تولید پنبه و خصوصیات فنولوژی آن اثر منفی نمی گذارند (26 و 28) در حال حاضر بیماری پژمردگی ورتیسیلیومی یکی از مهمترین بیماری ها در استان گلستان می باشدکه هزینه های زیادی جهت تهیه ارقام متحمل برای مبارزه با آن مصرف میشود(24 ). ازطرف دیگر ارقام متحمل در صورتی که تحت استرس ناشی از قارچ نباشند تمایل زیاد به تیپ وحشی داشته و دیررس و شاخ وبرگ زیادی تولید میکنند.این گرایش باعث جذب آفات مکنده شده و برای کنترل آنها کاربرد سموم اجتناب ناپذیر می گردد..درصورتیکه بتوان با سایر روش ها مثل توالی زراعی بیماری را مدیریت نمود ، با کاهش فشار بر سلکسیون ارقام و کاهش هزینه امکان معرفی ارقام پرمحصول تر و کم متحمل تر فراهم می گردد . در صورت نداشتن آب کافی برای کاشت محصولات ، شخم عمیق همراه با افزودن کود اوره ، کاهش جمعیت V. dahliae ، امکان پذیر خواهد بود . تناوب پنبه گوجه فرنگی یا پنبه، کنجد و پنبه جهت کاهش مدیریت بیماری توصیه نمی گردد(17 ) . برقراری توالی کاشت پنبه ، سویا ، پنبه یا پنبه ماش ، پنبه یا پنبه ، لوبیا سبز و پنبه ، و یا پنبه ، باقلا و پنبه باعــث افـــزایش درصد مرگ گیاهچه پنبه می شد ( جدول چهار ) . در مناطقی که از توالی کاشت های ذکر شده استفاده می شود ضد عفونی بذور برای مبارزه با بیماری مرگ گیاهچه حتماً باید صورت گیرد(24 ) .
سپاس گزاری
نگارندگان این مقاله از مسئولین موسسه تحقیقات پنبه کشور و ایستگاه تحقیقات پنبه کارکنده به خاطر تصویب و کمک به اجرای تحقیق قدر دانی می نمایند