گروه کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
10.22092/aj.2024.364187.1666
چکیده
بادرنجبویه (Melissa officinalis L) گیاهی دارویی با متابولیتهای با ارزش بوده و شناسایی عوامل زراعی موثر بر تغییرات کمی این گیاه میتواند سبب تولید بهتر و بیشتر باشد. این تحقیق بصورت آزمایش فاکتوریل دوعاملی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط آبی در استان کرمانشاه طی سال زراعی 1401-1400 اجرا شد. عامل اول چهار سطح کود شیمیایی NPK (صفر، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار) و عامل دوم سه سطح ورمی کمپوست (صفر، 5 و 10 تن در هکتار) بود. تجزیه واریانس نشان داد که سطوح متفاوت NPK و ورمی کمپوست بر تمام صفات زراعی و عملکرد اسانس تاثیر معنیداری در سطح 1 درصد داشت. اثر متقابل NPK× ورمی کمپوست برای بیشتر صفات در سطح 5 درصد معنیدار بود. مقایسه میانگین نشان داد که با افزایش سطوح NPK و ورمی کمپوست بصورت معنیداری خصوصیات زراعی و عملکرد اسانس بادرنجبویه افزایش داشت. برهمین اساس مصرف 5 تن در هکتار ورمی کمپوست سبب شد که عملکرد وزن خشک و اسانس به ترتیب 44/23 و 68/35 درصد نسبت به شاهد افزایش یابد و همچنین مصرف 150 کیلوگرم در هکتار NPK به ترتیب سبب افزایش 58/29 و 100 درصدی عملکرد وزن خشک و اسانس نسبت به شاهد شد. اما وجود اثر متقابل باعث شد که در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه بکارگیری تلفیقی کود NPK و ورمی کمپوست سبب افزایش عملکرد و تولید اسانس شود و تیمار کودی 150 کیلوگرم NPK به همراه 5 تن در هکتار ورمی کمپوست قابل توصیه برای زراعت بادرنجبویه در استان کرمانشاه باشد.
رحمتی, هوشنگ . (1403). بررسی اثر کودهای شیمیای و آلی بر خصوصیات زراعی و عملکرد اسانس بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه. پژوهش های کاربردی زراعی, 36(3), 57-40. doi: 10.22092/aj.2024.364187.1666
MLA
رحمتی, هوشنگ . "بررسی اثر کودهای شیمیای و آلی بر خصوصیات زراعی و عملکرد اسانس بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه", پژوهش های کاربردی زراعی, 36, 3, 1403, 57-40. doi: 10.22092/aj.2024.364187.1666
HARVARD
رحمتی, هوشنگ. (1403). 'بررسی اثر کودهای شیمیای و آلی بر خصوصیات زراعی و عملکرد اسانس بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه', پژوهش های کاربردی زراعی, 36(3), pp. 57-40. doi: 10.22092/aj.2024.364187.1666
CHICAGO
هوشنگ رحمتی, "بررسی اثر کودهای شیمیای و آلی بر خصوصیات زراعی و عملکرد اسانس بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه," پژوهش های کاربردی زراعی, 36 3 (1403): 57-40, doi: 10.22092/aj.2024.364187.1666
VANCOUVER
رحمتی, هوشنگ. بررسی اثر کودهای شیمیای و آلی بر خصوصیات زراعی و عملکرد اسانس بادرنجبویه در شرایط آب و هوایی استان کرمانشاه. پژوهش های کاربردی زراعی, 1403; 36(3): 57-40. doi: 10.22092/aj.2024.364187.1666