%0 Journal Article %T تعیین نیاز آبی سیب زمینی در اقلیم های مختلف استان اصفهان %J پژوهش های کاربردی زراعی %I مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی %Z 2538-4066 %A جلالی, امیرهوشنگ %A سالمی, حمیدرضا %A نیکویی, علیرضا %A گوانجی, ساناز %A رضایی, مصلح الدین %A خداقلی, مرتضی %A تومانیان, نورایر %D 2018 %\ 02/20/2018 %V 30 %N 4 %P 53-73 %! تعیین نیاز آبی سیب زمینی در اقلیم های مختلف استان اصفهان %K آبیاری %K بهره‌وری آب %K سیب زمینی %K عملکرد %R 10.22092/aj.2018.116108.1210 %X به منظور تعیین نیاز آبی گیاه سیب زمینی در سه اقلیم (خشک- زمستان سرد با دمای بالای نقطه انجماد - تابستان گرم A-C-W)، (خشک- زمستان سرد با دمای برابر یا کمتر از صفر- تابستان گرم A-K-W) و (نیمه خشک- زمستان سرد با دمای برابر یا کمتر از صفر- تابستان گرم SA-K-W) در استان اصفهان، پژوهشی در سال1394-1393 با استفاده از طرح کاملاً تصادفی و با انتخاب مزارع نمونه در هر شهرستان انجام شد. تفاوت معنی دار از نظر آب مصرفی و بهره‌وری آب بین شهرستان‌های مختلف وجود داشت. در اقلیم A-C-W نیاز آبی خالص دامنه‌ای از 4674 (مبارکه) تا 5432 (اصفهان) متر مکعب در هکتار داشت. در این اقلیم دامنه‌ی بهره‌وری آب بر اساس سه شیوه آبیاری قطره ای، آبیاری بارانی و آبیاری جویچه ای به ترتیب برابر (77/5-03/4)، (04/5-52/3) و (28/4-99/2) کیلوگرم بر متر مکعب بود. در اقلیم A-K-W مقدار آب خالص در هر هکتار از 4609 (نطنز) تا 5257 (شاهین شهر) متفاوت بود. در اقلیم SA-K-W بیشترین نیاز آبی (6426 متر مکعب) و کمترین بهره‌وری در آبیاری جویچه‌ای (79/1 کیلوگرم به ازاء هر متر مکعب آب) به ترتیب مربوط به شهرستان های تیران و دهاقان بود. به طور متوسط نیاز آبی خالص سیب زمینی در سه اقلیم A-C-W، A-K-W و SA-K-W به ترتیب برابر 5044، 5078 و 5703 متر مکعب در هر هکتار محاسبه شد. بنابراین اگرچه اقلیم SA-K-W مهم‌ترین اقلیم تولید سیب زمینی استان اصفهان محسوب می‌شود ولی میانگین‌های پایین عملکرد با وجود آب مصرفی زیاد لزوم بازنگری عوامل مدیریتی در این اقلیم را خاطر نشان می‌سازد. %U https://aj.areeo.ac.ir/article_116763_acd6f5a41f0a0418742307a299f7f3d8.pdf