@article { author = {khadem, A. and Golchin, A. and Mashhadi Jafarloo, A. and Zaree, E. and Naseri, E.}, title = {Effect of Highly Acidified Soil on Soil Nutrient Availability and Corn (Zea mays L.) Growth}, journal = {Applied Field Crops Research}, volume = {28}, number = {107}, pages = {1-7}, year = {2015}, publisher = {Agricultural Research and Natural Resources Center of Khorasan Razavi}, issn = {2538-4066}, eissn = {2538-4058}, doi = {10.22092/aj.2015.105679}, abstract = {To evaluate the effect of highly decreased soil pH on soil nutrients availability and as well as corn (Zea mays L.) nutrients uptake,a pot experiment was conducted based on a completely randomized design with three replicates under greenhouse conditions. For soilacidification elemental sulfur was applied at 0, 7.5 and 15 ton ha-1. The determined variables were soil pH and salinity, phosphorous andmicronutrients availability, plant dry matter and Fe, Zn, Cu and Mn uptake by Corn. The results showed that sulfur levels had significanteffects on all determined characteristics. Soil salinity increased by addition of sulfur. phosphorous availability and soil pH decreased(from 5.5 to 3) as well. The amount of Iron (Fe) and manganese were highly increased by the reducing soil pH. In the case of Cupperand Zinc , their availability increased by application of 7.5 ton ha-1 and decreased by application of 15 ton ha-1 sulfur. Plant dry matterdecreased by increasing sulfur rate and hence plant uptake of all nutrients were significantly decreased.}, keywords = {Sulfur,phosphorous,Micronutrients,Corn}, title_fa = {تأثیر اسیدی شدن شدید خاک بر قابلیت جذب عناصر غذایی خاک و رشد ذرت ). )Zea mays}, abstract_fa = {به منظور ارزیابی اثر کاهش شدید pH خاک بر میزان عناصر غذایی قابل جذب خاک و میزان جذب عناصر توسط ذرت ). Zea mays L ( آزمایشی در قالبطرح کاملاً تصادفی و به صورت گلدانی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان انجام شد. برای اسیدی کردن خاک از گوگرد عنصری درسه سطحصفر ، 5/ 7 و 15 تن در هکتار استفاده شد. متغیرهای اندازه گیری شده شامل pH خاک، میزان شوری خاک، میزان فسفر و عناصر کم مصرف قابل جذب، وزن خشکگیاه و میزان جذب عناصر فسفر، آهن، روی، مس و منگنز بوسیله گیاه ذرت بود. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد سطوح گوگرد مصرفی اثر معنی داری بر تمامخصوصیات اندازه گیری شده دارد. در اثر افزودن گوگرد به خاک، شوری خاک افزایش یافت. همچنین با افزودن گوگرد، فسفر قابل جذب کاهش یافت و pH خاکنیز از 5/ 5 به حدود 3 تنزل یافت. در اثر کاهش pH میزان عناصر کم مصرف آهن و منگنز قابل جذب خاک به شدت افزایش یافت، در حالی که میزان روی و مسبا افزودن 5/ 7 تن در هکتار گوگرد افزایش یافت و با افزودن 15 تن در هکتار گوگرد میزان این دو عنصر به شدت کاهش یافت. وزن خشک گیاه نیز با افزایش سطوحگوگرد به شدت کاهش یافت و با کاهش وزن خشک گیاه، میزان جذب تمام عناصر غذایی نیز کاهش معنی داری نشان داد.}, keywords_fa = {گوگرد,فسفر,عناصر کم مصرف,ذرت}, url = {https://aj.areeo.ac.ir/article_105679.html}, eprint = {https://aj.areeo.ac.ir/article_105679_5c4401bddcd236f6a3426a600038f1ea.pdf} }